Mesto Sport Fudbal u mestu

Fudbal u mestu

Fudbalski klub "Sloga"

Fudbalski klub u Banatskom Novom Selu, pominje se još davne 1929. godine, kao aktiv fizičke kulture sela, do negde 1954. godine, kada se registruje za redovno takmičenje na teritoriji opštinske lige takmičenja tada Temišvarska liga.U tom periodu liga je imala 10 ekipa.   Fudbalski klub takmičio se do početka II svetskog rata, imao je ratni prekid do negde 1945. godine, kada otpočinje sa ponovnim takmičenjem ali sada na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije i takmiči se pod imenom Fudbalski klub SLOGA-UNIREA. 1948. godine, se konačno registruje u Savez za fudbalsku ligu takmičenja sa prijavom za takmičenje na tritoriji opštine Pančevo sa nazivom FK "SLOGA" Banatsko Novo Selo. Postoji zapis  registracije kluba u arhivu za Fizičku kulturu u Novom Sadu(sakupila ekipa koja je radila monografiju sela 1977. godine).

Pod nazivom Fudbalski klub "SLOGA" Banatsko Novo Selo, klub je imao redovna takmičenja u regionu četiri opština (Pančevo,Vršc,Alibunar i Opovo). Krajem 1959. god. kada se liga reorganizuje u razrede, klub se kvalifikuje za PRVI razred takmičenja u periodu 1959-l962.god. Posle 1962 godine se ponovo vraća u niži rang takmičenja. 1966. godine,FK "SLOGA" Banatsko Novo Selo  zbog nedostatka finansijskih sredstava se rasformiralo i prestalo da se takmiči. U tom periodu negde  1962. godine, formira se mladi Fudbalski klub "BNS" Banatsko Novo Selo, koji predvodi entuzijasta fudbala, profesor likovne umetnosti LIVIJUS BALNOŽAN. Okupio je mlade pristalice novoformiranog kluba, a ksanije i neki igrači F.K.'SLOGE" prešli su da igraji za Fudbalski klub "BNS" koji se takmičio do kraja 1966. godine. Zbog finansija i nekih nesuglasica u Upravi kluba, prestaju sa radom. Od 1966. do 1971.godine Banatsko Novo Selo ne učestvuje u  takmičenjima.

Kup "LIBERTATEA"

Na inicijativu sportske uređivačke sekcije novinske  redakcije "LIBERTATEA" iz Pančeva, 1959. godine, osnovan je KUP takmičenja na teritoriji Banata, u mestima gde pretežno žive porodice rumunske nacionalnosti. Svake godine tokom leta održavaju se takmičenja Kup-a "LIBERTATEA".

Takmičilo se u velikom i malom fudbalu. Takmičenje se odvijalo dve-tri godine, a onda se prešlo samo na mali fudbal. Bili smo redovni učesnici kvalifikacionih takmičenja, a bili smo i organizatori ŠEST Finalnih turnira završnice KUP-a LIBERTATE i to 1966, 1968, 1971, 1975,1989 i 1991, dva puta smo osvojili PRVO mesto. KUP-a LIBERTATEA  1999 godine održano je u Alibunaru, gde smo osvojili drugo mesto. 2000. godine, takmičenje je održano  u Lokvama gde smo osvojili treće mesto. 

Na inicijativu OOS Sindikata Pančeva, Komiteta i Opštinskog Fudbalskog Saveza područja Pančeva sa radom i takmičenjima ponovo se aktivira FK "SLOGA". Ponovni rad kluba počinje od jeseni 10. septembra 1972. godine.1973-74. god. FK ,,SLOGA,,se nalazi u viši rang takmičenja tj. JUŽN0BANATSKA "B" liga, 1974-75.god. JUŽNOBANATSKA "A" liga, gde se takmičimo narednih par godina. Nakon toga ispadamo u niži rang, ali sada DRUGE JUŽNOBANATSKE lige takmičenja. Period od 1977-1985. godine. zbog reorganizacija lige takmičenja a zbog položaja na tabeli prelazimo i niži rang takmičenja.   Zbog novog sistema takmičenja i osvajanja drugog mesta na tabeli, FK "SLOGA" odlazi u viši rang takmičenja PRVE JUŽNOBANATSKE LIGE gde se nalazi od 1985-1990. godine.   Osvajanjem PRVOG mesta prelzimo u tadašnju BANATSKU LIGU TAKMIČENJA gde se nalazimo od 1990-1992. godine.Nakon toga vraćamo se u PRVU JUŽNOBANATSKU LIGU, gde se nalazimo i danas,  2001. godine.  F.K. "SLOGA" nalazi se na trećem mestu lige takmičenja. Sada je klub u trenutno lošoj finansijskoj situaciji, a sponzorstva i donacija nema.Veliki broj ljubitelja ovog kluba, živi izvan granica Jugoslavije i njihove povremene donacije ne smeju se zaboraviti.

Od proleća 1986. godine,  Uprava kluba organizuje memorijalne turnire  u znak sećanja na preminule članove  kluba. Turnir je dobio ime po najmlađem preminulom igraču JONEL (Trajana) MIK, i održavao se svake godine u prvoj polovini avgusta meseca. Na turniru učešće su uzimali pored klubova iz naših opština i gosti iz Rumunije.

Jonel Mik je preminuo 1984. godine, u svojoj 21. godini života. Svoju fudbalsku karijeru započeo je u pionirskom timu, podmladku, da bi ubrzo zaigrao u prvom timu.Imao je ponude da zaigra za  klubove iz Vršca, Banatskog Karlovca, Kovina, Bele Crkve ... međutim, do svoje smrti ostao je veran svom klubu.

TRADICIONALNI TURNIR U MALOM FUDBALU

Zbog velike nezainteresovanosti mladih, u Banatskom Novom Selu 1996. godine nije se održao prvomajski turnir u malom fudbalu. Uz veliko razumevanje FK ,,Sloga ,, održao se prvi revijalni turnir za učenike fudbalskih škola opštine Pančevo. Turnir je kasnije prerastao u tradicionalni turnir u malom fudbalu " SVETA TROJICA - DUHOVI ", koji se održava pod pokroviteljstvom obe crkve i Mesnog odbora Banatskog Novog Sela.

Ovaj tradicionalni turnir poseduje i prateću dokumentaciju.                 

Prvomajski turniri u malom fudbalu

Posle rata 1945. godine, na inicijativu Omladinskog Saveza  Banatskog Novog Sela, a povodom PRVOMAJSKIH praznika, došlo se na ideju da se osnuja turnir u malom fudbalu. Na tim Prvomajskim turnirima uzimali su učešće gosti iz drugih mesta i omladina sela.  PRVOMAJSKI turnir se održavao dva dana. Drugog dana takmičenja igralo se finale  gde su se za PRVO mesto u početku dobijale simbolične nagrade, kao gajba piva iz podruma kafane kod Šante, prase od Poljoprvrednog dobra "BRAZDA" kasnije od Zemljoradničke zadruge "BUDUĆNOST". Sredinom pedesetih godina  počelo se sa novčanin uplatama, te se za prvo mesto dobijala novčana nagrada.

Ova Prvomajska takmičenja u to vreme su bila obavezna i  pod pokroviteljstvom Saveza Komunista i Socijalističkog Saveza sela.  Desilo se neke godine da se Finale odloži za neki dan zbog veoma jake kiše i blata na terenu.

Za PRVOMAJSKE TURNIRE od 1977. godine  postoji redovna dokumentacija takmičenja, propozicije učesnika turnira sa posebnim zapisnikom turnira i podelom nagrdada. Sve je bilo lepo do 1990. godina, kada je zbog  političke situacije i ostalih događaja u zemlji, opalo interesovanje za PRVOMAJSKI TURNIR.

Vrh